Una dintre cele mai mari greseli ale fotografilor amatori este aceea ca folosesc aparatul de fotografiat pe modul auto.
Astfel, imaginile ies arse de blitz, lipsite de culoare si departe de a fi bune, interesante, atragatoare.
Regleaza aparatul foto pe functia de manual si controleaza toate setarile, incepand de la nivelul de lumina pe care il ai, de momentul zilei, de anotimp si regleaza timpul de expunere pentru poze profesionale.
Cei mai multi fotografi incepatori au tendinta sa surprinda subiectul in centrul fotografiei. Una dintre reguli este cea a treimilor, care iti recomanda sa pozitionezi subiectul in una din colturile sau marginile fotografiei - in niciun caz pe mijloc.
Incearca sa fotografiezi acelasi subiect din unghiuri diferite. Este foarte posibil sa faci o fotografie unui obiect, iar cand ajungi acasa si vezi imaginea la dimensiune completa, sa realizezi ca ar fi fost mai bine sa ai aceasi fotografie dintr-un unghi diferit.
Cateva sfaturi pentru fotografii incepatori.
A. Compozitia fotografiei
Regula treimii este cea mai simpla cale de a invata sa creezi o compozitie reusita pentru poza. Tot mai multe aparate foto au grile de linii ce impart spatiul foto in 9 dreptunghiuri. Daca nu, ti le poti imagina. Cele mai reusite poze sunt cele in care subiectul este la intersectia acestor linii.
B. Compensarea expunerii
Cand folosesti un mod automat de fotografiere, camera decide singura care este expunerea potrivita si decizia nu este intotdeauna corecta. Foloseste butonul special pentru compensarea expunerii "+/-". Cand poza este prea intunecata, alege o valoare pozitiva, cand expunerea este prea mare, alege una negativa.
C. Modul corect de fotografiere
Camerele foto DSLR au doua setari importante cu care merita sa experimentezi: "S" - shutter priority, cu care poti modifica viteza cu care este facuta o poza si "A" - aperture priority, prin care decizi cata lumina intra in obiectiv.
D. Luminozitatea corecta
Sursa de lumina poate face diferenta intre o poza reusita si una de care nu esti multumit. Atunci cand subiectul pozei are soarele in spate si nu poti obtine un alt unghi, activeaza manual flash-ul pentru a elimina o parte din umbre.
E. Alegerea setarii potrivite de White Balance
Setarea White Balance afecteaza calitatea pozei in relatie cu sursa de lumina. Camera foto poate decide singura daca sursa de lumina este naturala sau artificiala pentru a reda in mod natural culorile, dar poti incerca si tu mai multi optiuni pe baza butonului dedicat.
F. Folosirea corecta a flash-ului
Cand flash-ul este folosit prea aproape de subiectul pozei, vei obtine culori prea deschise. Cea mai simpla solutie pentru a evita aceasta neplacere este sa te indepartezi si sa folosesti functia zoom. Multe camere foto permit chiar ajustarea intensitatii flash-ului, optiune pe care nu ar trebui sa o ignori.
G. Utilizarea unui difuzor flash
Pentru camerele point and shoot, poti lipi hartie cerata deschisa la culoare pe flash atunci cand acesta este prea puternic. Difuzorul flash pentru DSLR-uri consta de obicei intr-o cutie de film foto din plastic alb, care atenueaza puterea flash-ului si te ajuta sa faci pozele dorite.
H. Folosirea suportului
Monopodul si tripodul sunt in general accesorii in care investesc fotografii profesionisti, dar stabilizarea pozelor poate fi necesara si pentru fotografii aflati la inceput. Daca folosesti un DSLR cu obiectiv mare, cauta un suport potrivit pentru camera, care ii poate sustine optim greutatea.
I. Post-procesarea pozelor
Post-procesarea in multe programe grafice sau aplicatii mobile te poate ajuta sa perfectionezi pozele si sa imbunatatesti drastic fotografiile tale, dar nu conta prea mult pe ea. Un fotograf talentat stie ca pozele ies mai bine atunci cand utilizezi corect setarile camerei decat atunci cand le procesezi mai tarziu.
J. Calitatea pozelor
Chiar daca esti multumit de calitatea tehnica a pozelor tale, nu-i coplesi pe apropiati cu sute de poze. Sterge pozele cu probleme de focus sau cele in care compozitia nu este reusita, pentru a pastra si publica in retele sociale doar pozele cu adevarat reusite.
Sfaturi foarte bune pentru fotografii amatori !
RăspundețiȘtergere